Bu günün diğer bir güzelliği ise işyerlerinin, okulların ve birçok resmi kuruluşun tatil olması. St. Patrick günü cumartesi veya Pazar'a rastlasa dahi ertesi gün gelecek ilk iş günü resmi tatil olarak kabul edilir ve buna 'Bank Holiday' denir.
İrlanda St. Patrick Gününe aylar öncesinden hazırlanmaya başlar. Öncelikle marketlerde St. Patrick ile ilgili çikolatalardan tutunda kıyafetlere kadar aklınıza gelebilecek hemen hemen herşey raflarda yerini alır. Ve son birkaç haftaya gelindiğinde bütün herşey St. Patrick'in sembolü olan yeşil renge ve yoncalara bürünür.
Dünyanın birçok ülkesinden özellikle Amerika ve Kanada başta olmak üzere birçok kişi St. Patrick Günü kutlamaları için İrlandaya gelir. Bunun sebebi ise Kanada'da ve Amerika'da yıllar önce göç sebebiyle yerleşmiş birçok İrlanda'lı olmasıdır.
St. Patrick gününde oldukça renkli ve uzun geçit törenleri düzenlenir. En büyük geçit törenleri ise İrlanda'nın beş büyük şehrinde; Dublin, Galway, Limerick, Waterford ve Cork şehirlerinde yapılır. Tabi bu törenleri izlemek için saatler öncesinde yerinizi almanız gerekmektir. İrlanda'nın kendi halkı ve diğer ülkelerden gelen ziyaretçiler sebebiyle kutlamalar oldukça kalabalık olur. Ve İrlanda'nın yıl boyunca genelde yağış aldığını göz önünde bulundurursak ve de bu gösteriyi ön sıralarda izlemek istiyorsak bu bekleyiş oldukça zor ve uzun olacaktır…
Geçen sene bunu tecrübe etmiş biri olarak bu sene evde televizyondan takip etmeyi tercih ettim. Zaten hava da herzaman ki gibi yağmurlu ve de soğuktu.
Dün, yani St. Patrick'ten bir gün önce Cork şehrine gittik. Yaşadığımız yere 211 km. uzaklıkta olup yaklaşık 2 saat 40 dakika kadar sürdü varmamız. Cork St. Patrick kutlamaları için hemen hemen hazırdı. Tüm gün İrlanda'nın yerel gruplarının konserleri ve daha önce görmediğim İrlanda yemek festivali vardı. Şehir oldukça kalabalıktı ve birçok cadde bir gün sonra yapılacak kutlamalar için kapatılmıştı.
Cork İrlanda'nın ikinci büyük şehridir.
Ve İrlanda'nın güney tarafında kalır. Dublin, Galway ve diğer büyük şehirlere göre daha çok sanayi şehri görünümündedir. Cork'ta Dublin, Limerick gibi ortasından Nehir(River Lee) geçen ve iki kısıma ayrılan bir şehirdir. Nehrin bir tarafı oldukça canlı ve hareketli iken diğer tarafında ki kısım ise bir o kadar sessiz ve ıssızdı.
Şehir merkezi oldukça hareketli ve birçok alışveriş merkezi vardır.
Bilinen birçok markayı bulabilmeniz mümkündür. Burada dikkatimi çeken ilk şey şehrin merkezinde birçok Türk Berber'in olmasıydı Hatta çoğu pazar günü bile açıktı. Hoş zaten İrlanda'nın birçok şehrinde ve kasabasında bir çok Türk Berber rastlamanız mümkün.
Şehrin en önemli ve de yoğunluğun en fazla olduğu St. Patrick caddesidir.
Cork'tan bahsederken Cork aksanından bahsetmeden geçmek olmazdı. İrlanda'ya ilk geldiğim günlerde ilk duyduğum şeylerin arasında her şehrin ve kasabanın kendine özgü bir aksanının olduğuydu. Hoş bu Türkiyede de böyle lakin İrlanda'da bu gayet keskin bir şekilde farkedilecek kadar fazla ve çok çeşitli. Anlaşılması en zor aksanların başında Cork ve Belfast yani Kuzey İrlanda aksanı gelmekteymiş.
Cork aksanının farklı ve anlaşılması zor olduğu Cork'lu iş arkadaşımdan biliyorum. Kendisini anlamam uzun zaman aldı ki hali hazırda hala tam olarak anlamış değilim :) kendisi bana üzülmemem gerektiğini ve de onu İrlandadalıların bile hala tam olarak anlayamadığını söylemişti ve öylede zaten:)
Cork aksanı inişli çıkışlı kah yüksek sesli kah alçak sesli oluşuyla diğer İrlanda aksanlarından ayrılır.
Çevreden duyduğuma göre İrlandaya eğitim için gelecek olan Türk öğrenciler İrlanda aksanında zorlanırmıyım diye endişeye kapılırlarmış. Evet ilk başta anlamak zor gelebilir lakin bir müddet geçtikten sonra alışmaya başlıyorsunuz. Fikrimce bu her ülke ve oranın aksanı içinde geçerli.
Caddeleri teker teker keşfederken Gayda çalan bu abiye rastladık. İrlandanın büyük şehirlerinde birçok sokak çalgıcısı görmeniz mümkün.
Şehrin merkezinde 'English Market' adında bizde ki Kapalı Çarşı'yı andıran içinde çeşitli ürünler satılan bir pasaj mevcut. Fakat pazar günleri kapalı olduğundan içini dolaşamadık. Artık başka bahara kaldı..
Cork'un merkezinde birkaç kilise, katedral, park ve alışveriş merkezinin dışında fazla gezilecek yer bulamadık fakat Cork'un kasabalarında ve çevresinde fazlasıyla gezilecek güzel mekanlar var geçen sene bizzat tecrübe ettim. Bu listenin en başında 'Blarney Castle' gelmektedir. Geçen sene yazın ziyaret ettiğim bu yeri daha sonraki yazılarımda ayrıca yer vereceğim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder