17 Mart 2014 Pazartesi

Cork'ta düzenlenen İrlanda Yemek Festivali







Cork şehrine geldiğimizde St. Patrick günü için düzenlenen ve tesadüfen rastladığımız İrlanda yemek festival'ini ziyaret ettik. Daha önceki yazılarımda İrlanda yemek kültürüne az da olsa değinmiş ve geleneksel yemeklerinin ne kadar zayıf olduğundan bahsetmiştim. Bu festivali de gördükten sonra fikrim pek değişmedi diyebilirim. 

Açıkçası, birçoğu Türk damak tadına pek hitap etmiyor. Zaten İrlanda'nın yemek kültürünün büyük bir yüzdesini 'Pork' yani domuz eti oluşturuyor. 'Sausage' denilen yiyecek ise vazgeçilmezleri arasında. Özellikle kahvaltılarında sıkça yerler. 












Eğer Pork ve Pork ürünlerini yemiyorsanız ayrıca Dana, Koyun ve Tavuk gibi hayvanların kesim şekline de (Helal Kesim) dikkat ediyorsanız İrlanda'da bu tür restaurantlar da bulmanız mümkün. Çoğunun kapısında veya tabelasında arapça ve ingilizce olmak üzere 'Helal' yazar. Yazmıyorsa bile garsona sorabilirsiniz size çok kibar bir şekilde evet ya da hayır derler. 
Ama bu restaurantlar İrlanda genelinde diğer restaurantlara göre daha azdır. 
Helal restaurantların başında Pakistan, Türk, Hindistan, İran ve bilimum müslüman ülkesinin mutfağı gelir.
(Daha sonraki yazılarımda bunlardan ayrıntılı olarak bahsedeceğim.)

Eğer seçeneğiniz yoksa ve açsanız ve de Balık seviyorsanız en temizi herhangi bir yerde içiniz rahat bir şekilde Balık yiyebilirsiniz. Ya da Vejeterjan ürünleri, pizzaları ve çorbaları tercih edebilirsiniz. 




















Festivalin içinde göze hitap eden tek stand bu oldu kanımca 'Aran' ismi İrlanda'da Aran İsland'dan geliyor bu arada. Satıcı, Fudge'leri kendi el yapımı olduğunu söyledi. Fudge daha önce tatmadığım birşeydi. Kokusu ve şekilleri eskiden ilkokulda kullandığımız üzerinde Arı Maya resmi olan silgilere benziyordu. Zaten ilk tadına baktığınızda silgi yiyormuşsunuz gibi hissetsenizde genede tadı güzeldi.

















Hiç yorum yok: