1 Nisan 2013 Pazartesi

Paskalya Bayramı (Easter Day)

Paskalya Bayramı nam-ı diğer Easter Day, adını baharı simgeleyen eski Pagan tanrıçası Ostara'dan almıştır. Tavşan ve yumurta bereketin sembolüdür. İrlanda'da Easter Day hazırlıkları aylar öncesinden başlar. Tüm marketlerin raflarında renk renk, boy boy Paskalya yumurtaları ve tavşanları yerlerini alır. 
40 günlük bir orucun ardından Nisan ayından önceki son perşembe akşamı ayinler başlar ve cumartesi akşamı arefe günü olarak kabul edilir.
Good Friday Hz. İsa'nın çarmıha gerildiği gün Easter Day ise müslümanlara göre Hz. İsa'nın Allah katına ulaştığı Hristiyanlara göre ise ölüp yeniden dirildiği gün. Farklı Hristiyan mezheplerine göre farklı kutlanış şekilleri vardır. 
Katolik kiliselerinde, Paskalya gecesi ayininde Paskalya mumları yakılır, kutsal kitaptan bölümler okunur, ilahiler söylenir ve vaftiz törenleri yapılır. 


Paskalya Bayramı bahara denk geldiği için diğer yandan bahar kutlaması niteliğide taşırmış. Easter Sunday günü herkes en güzel en temiz kıyafetlerini giyip herkes ailesiyle birlikte o gün için özel yaptıkları yemekleri yerlermiş. İnsanlar birbirlerine çikolatadan yapılan yumurtları ve tavşanları hediye ederler ve ev halkı tarafından saklanan yumurtaları çocuklar bulmaya çalışırlarmış.
Yumurta boyamak Katoliklerin adeti olarak kabul edilir. Yüzyıllar önce çok tanrılı dönemde Avrupa'da, gece ile gündüzün eşit olduğu günde süslenen yumurtalar bir sonraki yılın bereketli geçmesi için sunaklara bırakılırmış. Hristiyanlık sonrası rahipler, onların inancına göre Hz. İsa'nın yeniden dirilişi ile bu adeti birleştirip ve Easter'da yumurta süsleme ve dağıtmayı bir gelenek haline getirmişlerdir.

Paskalya demişken Pancake Day'den bahsetmeden geçemeyeceğim. Malumunuz üzere Hristiyanların 40 günlük oruçları Pancake Day ile başlıyor. 


Krep Günü (Pancake Day)

Pancake Tuesday ya da Shrove Tuesday olarakta bilinir.
Hristiyanların oruç süresince tereyağı ve yumurta yemeleri yasakmış. Hatta bu yılki Krep gününde tesadüfen dinlediğim bir radyo programında o gün için özellikle binlerce yumurta kırılıp pancake yapılırmış. Krep gününün yaklaştığı vakitlerde marketlerde hazır krepler ve krep karışımları raflarda hemen yerini alır. 



Eskiden İngilterede Krep Günü yarım gün tatil olarak kabul edilirmiş. Gündüz 11 sularında kilisenin çanlarıyla beraber Krep Günü festivalleri başlarmış ülkede. Hatta bir rivayete 1445 yıllarında Buckinghamshire'de yaşayan Olney adında bir bayan tavada kreplerini pişirirken kiliseden gelen çan seslerini duyunca ayini kaçırmamak için üzerinde önlüğü ve elinde tavasıyla evinden koşarak kiliseye gider ayine katılır ve o günden sonra bu olay bir gelenek haline dönüşür. 
Günümüzde ise İngiltere'nin çeşitli şehirlerinde Krep Gününde yarışmalar yapılır elinde tavası ve krebi olan bayanlar koşarmış. 
Yarışmanın kuralları ise krebi üç defa havaya atarak çevirmek ve aynı anda koşmak ve bir diğer şartı ise başına eşarp örtmek ve önlük giymekmiş. Krebi, çanı çalan görevliye ilk teslim eden kişi birinci olarak kabul edilirmiş. 
İnanışa göre krepler o akşam saat 8'den önce yenmeliymiş aksi takdirde uğursuzluk getirdiğine inanılırmış.



Hiç yorum yok: