6 Mart 2013 Çarşamba

Yıl boyunca İrlanda havası


"Bir günde 4 mevsimi birden yaşayabilirsiniz" bu sözü İrlanda'da sadece bir hafta geçirseniz bile ne kadar doğru olduğunu görebilirsiniz. Hava ne kadar güneşli olursa olsun kısa bir süre sonra gökyüzünü kara bulutlar kaplayabilir ve hemen ardından şiddetli bir yağmur yağabilir. 

İrlanda'da günlük sıradan bir hal hatır sormanın hemen ardından havanın durumu ile ilgili birkaç yorum yapılır. 'Bugün hava ne kadar soğuk değil mi?', 'haftasonu pek iyi olmayacak diyorlar' ve benzeri birçok yorum.

Yaz

Yaz aylarında hava genellikle açık ve yağışlarda kısa süreli olur. Temmuz ve Ağustos aylarında ortalama sıcaklık 15-16 derece arası değişirken bazen şaşırtıcı derecede 30 dereceyi bulan sıcaklıklara da ulaşabilir.




































Kış

Ocak ve Şubat(en soğuk aylar) aylarında ortalama sıcaklık 5 dereceyi bulmaktadır. Geceleri ise eksi derecelere düşmektedir. Nadirende olsa güneşli havalara rastlayabilirsiniz kış aylarında ama büyük çoğunlukla bulutlu, yağmurlu ve soğuk geçer.
Tüm mevsimler yağış aldığından dolayı İrlanda'yı dört mevsim yemyeşil bulabilirsiniz.










İrlanda'da nadiren de olsa ağır kış mevsimi yaşanır. Son 85 yılın en soğuk kış'ı olarak geçen 2010 yılı İrlanda'lılar için neredeyse hayatı iki hafta durduran şaşırtıcı bir kış olmuştur. Bu süre zarfında çoğu evin ve işyerlerinin su boruları donmuş ve çoğu uçak seferleri ağır hava koşulu sebebiyle uzun bir süre iptal edilmişti. Sol taraftaki fotoğraf eksi derecelere varan İrlanda soğugunda çekilmiştir.











Geçtiğimiz haftalarda gün boyu Güneş'in ve dondurucu soğugun ardından aniden bastıran kar ve oluşturduğu muhteşem görüntü.
Normalde çoğu dünya ülkeleri Mart ayında baharı yaşar iken İrlanda'da Mart ayının son demlerinde -3 leri bulan soğuk ve yağan kar bizleri hiç şaşırtmadı...



Hiç yorum yok: