7 Eylül 2013 Cumartesi

Galway'de kucuk bir Irlanda pazari

Bir cumartesi gunu yolumuz Galway'de bulunan bu kucuk pazara dustu. Bizim Turkiyeden alistigimiz buyuk, binbir cesit herseyi bulabileceginiz pazarlara benzemiyor tabiki. Kucuk, kendine has mutevazi bir Irlanda pazari.

Insanlar kendi bahcelerinde yetistirdikleri sebze ve meyveleri satiyorlar burada; Havuctan kabaga, Turptan misira, el yapimi recellerden yumurtalara kadar. Iklimlerinin elverdigi olcude meyvede bulabilirsiniz. Ama cogu meyve baska ulkelerden geliyor buraya.
Fiyatlara baktigimizda Turkiyeye oranla biraz pahali, bunun baslica nedeni ulkede sinirli sayida sebze ve meyve yetismesinden dolayidir. Bunun en buyuk nedeni Irlandanin yil boyunca aldigi yagis miktari ve sicakligin mevsim normallerinin altinda olmasidir.

Irlanda da heryerde bu tur pazarlarla karsilasmaniz maalesef mumkun degil. Ancak buyuk sehirlerde ve bazi kasabalarda ufakta olsa gorebilirsiniz.
Haftaici goremeyeceniz bu pazarlar cuma gunu ile birlikte sehrin merkezine yakin yerlerinde ara sokaklarda kurulur.

Irlandalilar icin Baligin onemi cok buyuktur. Malum bir tarafi Irlanda Denizi diger tarafi Atlantik Okyanusu ile cevrili bir ada ulkesi. Balikcilik haliyle cok yaygin insanlar balik ticaretinin yanisira balik tutmayi sevdiklerinden hemen hemen her nehrin basinda balik tutanlara rastlayabilmeniz mumkun.
İnsanlar balık yemek için cuma gününü tercih ederler. Bunun nedeni ise cuma günleri restaurantlar özel balık menüsü çıkarırlar. Buna işyerlerinin yemekhaneleride dahil olur.
Normal marketlerin dışında sadece cuma günleri sokaklarda kendi karavanın da haftaiçi tuttukları balıkları satan insanlara rastlayabilirsiniz. Halk tarafından oldukça rağbet gördüğünden maalesef en geç öğleden sonra tüm balıklar bitmiş olur.












































































1 yorum:

Unknown dedi ki...

Merabalar İrlandaya özgü bir hayvanı veya bitkisi var mı araştırdım ama bulamadım ödevim için lazım eğer biliyorsanız beni aydınlatır mısınız ?